BetonGenelİş Dünyası

Ev Yapım Metodları Kıyaslama

Sosyal Medyada Paylaş

betonarme -çelik ev

Prefabrik ev mi ? Betonarme ev mi?

Yoksa başka bir ev yapım metodu mu?

Prefabrik ev deyince, İnsanın aklına deli sorular gelir, Hangi tip ev yaptırmalıyım…! ev yapma maliyeti nedir? bir villa yaptırmak istorum, maliyeti nedir? konteyner ev dayanıklı mıdır?

Betonarme ev mi?, Prefabrik villa mı? Ahşap köy evi? hafif çelik konut mu? yada bir konteyner ev mi koysam acaba? Şimdilerde bu sorulara birde Modüler Betonarme girdi. Modüler Prefabrik Betonarme nedir, diğer yazımızda daha detaylı bahsettik, Biz burada öncelikle hangi tip ev yapım metodunu kullanmalıyız? sorusunun cevabını hep birlikte arayacağız.

Köyde, kasabada yada şehre yakın bir yerde bir arsanız var, Ama hangi tip konut yapacağınıza karar veremediniz, O zaman doğru yerdesiniz, yazıya biraz daha odaklanın…! Muhtemelen köyünüzde bir konut ihtiyacı hasıl oldu.

Prefabrik ev deyince insanlar da bir yanlış anlama var, Prefabrik demek, fabrikada imalatı yapılan evinizin, köyünüzde montajının yapılması demektir. Aslında prefabrik ev yerine; Hazır Ev, Fabrikev, Fabrikasyon Ev, Modüler Ev de diyenler var. Yani, kullanılan malzeme tipinin Yapısal Ağır Çelik (hadde profil), Galvanizli Hafif Çelik yada Betonarme olması Prefabrik olmadığı anlamına gelmez. O yüzden prefabrik ev yerine Ön Üretimli Ev demeyi Türkçemiz adına tercih etmek gerekiyor, ben alışana kadar prefabrik ve ön üretimli kelimelerini karışık kullanacağım. Peki Ön üretimli değilse bir ev, nasıldır. Taş ev yada yerinde dökme beton ev olabilir. Taştan evler de genellikle taşın kolay bulunduğu bölgelerde yapılıyor.

Özellikle, ilk önce yapacağınız evi Ön üretimli ev mi? Betonarme mi ona karar verelim. Bunu yaparken de de bir çok kıyaslama yapmamız gerekiyor. 

Ankaradaki prefabrik ev firmaları, İstanbul fabrikasyon çelik ev piyasası, İç Anadolu ve Akdeniz (Antalya, Mersin) de birçok hafif çelik konut üreten, ön üretimli ev tasarlayan ve bu evleri üreten firmalar bulunuyor. Bu firmalar genellikle hangi tip ev üretimi yapıyorsa onu övüyor.

Anahtar teslim olarak yapılacak Prefabrik ev fiyatı ve toplam maliyeti, ev yapım hızı (hızlı ev üretimi), Depreme karşı dayanıklı güvenli ve sağlam ev, Evin hızlı Isınması ve Çabuk Soğuması, çelik evin ömrü gibi kıstasları karşılaştıracağız. Bu kıstasları da  5 yapım metodunu anlatarak yapacağım.

Linklere tıklayarak Yapım metodlarına ait teknik özellikleri görebilirsiniz.

Hadi başlayalım.

 1  Yapısal Çelik Ev (Çelik Konstruksiyon evler)

 2  Hafif Çelik Prefabrik Evler (Galvanizli bükme saç)

 3  Yerinde Dökme Betonarme Köy evleri

 4  Modüler Betonarme Ön üretimli evler

 5  Çelik Takviyeli Ahşap Evler

 6  Bonus olarak da Konteyner Evler.

        Yapısal Çelik Ev – Hafif Çelik Ev Kıyaslaması        

Yapısal Çelik; Maliyeti, birçok yapım şekline göre Türkiye şartlarında yüksektir.

Hafif çelik; Maliyet bakımından son derece uygundur. Bükme saç ile imal edilir. 

Yapısal Çelik; Depreme karşı oldukça mukavemetlidir. Hafif çeliğe göre daha rijittir.

Hafif çelik; Depreme karşı oldukça mukavemetlidir. Ancak Çok iyi projelendirilmez ise özellikle Dublex evlerde Rüzgar salınımları bazen rahatsız edici düzeydedir.

Yapısal Çelik; Duvarlarlar da bims, ytong, tuğla duvar dahil birçok betonarme evde kullanılan duvar tipi kullanılabilir.  

Hafif çelik; doğru biçimde inşa edilirse duvarlarda kullanılan OSB sistemi ciddi bir yalıtım değeri verir ancak yanlış imalat, yapıda ciddi sıkıntılar oluşturur. Özellikle ses ve ısı geçişleri konusunda hafif çelik ev modellerinde sıkıntılar vardır.

Yapısal Çelik; Duvarlarda, çelik kısmı ile duvar kısmı arasına eğer sakal tarzı parça demirler ile bağlantı sağlanmaz ise birleşim yerlerinde çatlaklar oluşabilir. Tıpkı betonarme evlerdeki gibi tüm  elektrik ve mekanik kablolama/borulamaları tıpkı betonarme yapıda olduğu gibi sıva altı yapmaya imkan sunar.

Hafif çelik; duvarlarda,  genellikle piyasada yapıştırma panel olarak üretilen, içi eps dolgulu, iki tarafı fibercement/betopan duvarlar kullanılır. zamanla eps dolgu küçülerek fibercement plakadan ayrılır, binada yalıtım filan kalmaz. Duvarlara  bir şey asamazsınız. Elektrik ve mekanik (su tesisatı vs) işleri sıva üstü yapılma zorunluluğu vardır. 

Her iki ev yapım metodunda da, Fabrikasyon imalat olduğundan, Şantiyedeki  hızlı ev imalatı  oldukça iyidir.

çelik konstruksiyon ev

           Betonarme Ev – Modüler Betonarme Ev           

Betonarme Ev; Köy evlerinde, taşralarda genellikle Beton ve Kalıpçı ustaları  uzak mesafeden gelir, Bu da yapı maliyetini ve dolayısıyla ev fiyatını artırır.

Prefabrik Modüler Betonarme Ev; fabrikada ön üretimli olarak yapılır, bu yüzden hem beton kalitesi hem işçilik rakamları düştüğünden daha ekonomiktir.

  • Fabrika üretiminde istenilen kaliteye ulaşılabilmesi sayesinde üretilen yapı elemanları daha uzun ömürlü olmaktadır.
  • Üretimin standart olması sebebiyle iş programının daha kesin belirlenmesi, Gecikmelerin öngörülmesi; proje yapım süresini oldukça kısaltmaktadır.

Betonarme Ev; Kalıp Plywood yada Ahşap keresteden yapılır. Kalıp fire oranı oldukça yüksektir.

Prefabrik Modüler Betonarme Ev; yapı elemanlarının üretiminde kalıp bir defa kurulur ve aynı  kalıptan yapılan seri üretim sayesinde kalıp maliyetleri azaltılmış olur.

Betonarme Ev; İnşaat sürecinin öngörülememesi dolayısı ile, zaten uzak olan köy, yada kasabaya sürekli gelgitler oluşmaktadır. Buda bütçe dengesinin tutmamasına neden olmaktadır.

Prefabrik Modüler Betonarme Ev; beklenen maliyet ile gerçekleşen maliyet arasında fazla bir fark oluşmaz.

                  Ahşap Ev – Çelik Ev- Hafif Çelik Ev            

 

 

               Betonarme Ev- Çelikev/Hafif Çelikev            

 

 

                               Konteyner Evler                         

 


Sosyal Medyada Paylaş

2 thoughts on “Ev Yapım Metodları Kıyaslama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir