Hafif çelik (Galvanizli bükme saç)

Sosyal Medyada Paylaş

 

Hafif Çelik Profilleri / Çekme Profil (Galvanizli bükme saç)

Çekme Profil olarak da adlandırabileceğimiz Hafif çelik profilleri,  Günümüzde en çok  Prefabrik Ev yapımında, Çatı Aşık profili olarak ve Ges Projelerinde kullanılmaktadır.

Hafif Çelik konstrüksiyon villalar, Hızlı ev montajı  ve Bu evlerin depreme dayanıklığı nedeniyle günümüzde ragbet gören bir ev yapım metodudur. 

Bu Profiller çelik yapılarda çatı ve cephe kaplamaları alt konstrüksiyonu, bölme duvar elemanları ve Güneş enerji santrallerinde (GES) de kullanılmaktadır.

Peki bu prefabrik evlerde ve çatı konstruksiyonlarında kullanılan Galvanizli bükme saç nedir, ve nasıl bu formu alır.

Çelik hafif taşıyıcı sistemler, 4 mm kalınlığa kadar ince saçtan bükülerek elde edilen U Profil, C Profil , Z Profil  ve Sigma Profil formlarında üretilen soğukta şekillendirilen profillerdir. Yapısal çelik başka bir adı ile hadde çelik  ile yapılan  profil tipinden farklılıklar gösterirler.

Çekme profil, (Cold Form Steel / Soğuk Şekillendirilen Çelik Çekme ürünler) Fabrika ortamında bilgisayar kontrollü makinelerde roll-form makinaları kullanılarak  ile üretilmektedir.

Aşık ve Cephe Profili Olarak Kullanımı:

Bu çekme profiller özellikle  Aşık ve Cephe profili olarak kullanıldıklarında, birçok avantajı da içinde barındırır.

Projesine göre istenilen boyda üretilebildiği için,  Sürekli kiriş mantığı ile momenti düşürerek daha ekonomik çözümler elde edilerek, çelik profil fiyatları oldukça aşağılara çekilmektedir. 

Çekme profil formu, bizim şeçimimize kaldığı için istenilen mukavemet momentine göre form seçebiliriz.

Civata delikleri de roll-form teknolojisi ile aynı makinada  açılmaktadır. 

Ayrıca  Galvanizli saçtan üretildiklerinden, korozyon dayanımı oldukça yüksektir. Kumlama ve Boyama işlemi gerektirmediğinden maliyeti de oldukça düşürmektedir.

Çekme Aşık profili çeken firmalardan Bazıları(C – U Profil Üreticileri) : Haskar, Almetsan, hekim 

 

 [+] Çelik projelendirme yaparken, Profil Seçimi ile ilgili yazımızı buradan inceleyebilirsiniz. 

haskar almetsan
Çekme Aşık Profili

Hepsinden önemlisi de; Çekme profillerin bütün bu avantajlarını topladığımız zaman, imalathanelerde yapılması gereken bütün imalat ve boya işlemi çekme profil yapan firmalarda bir seferde yapıldığından, montajcı tarafından profili direk çatıya monte edilmesi kalmaktadır. 

C Plus Çekme Profil Kesiti
Sigma Profil Kesiti
Sigma Plus Profil Kesiti
Z Profil Kesiti
U Profil Kesiti

Hafif Çelik Evlerde Çekme Profil Kullanımı

Bu çekme profiller özellikle  Hafif Çelik Yapı Sisteminde kullanıldıklarında, birçok avantajı da içinde barındırır. Tabi dezavantajları da var.

Hafif çelik evlerde kullanılan profiller aşıklarda kullanılan profillere oranla daha ince saçlardan imal edilir, Dolayısı ile de roll-form makinaları daha küçüktür. Bu makinalardan çıkan profiller, fabrikada birleştirilerek, ana parçalar panel şeklinde şantiyeye sevk edilirler. 

Bu çekme profillerin kullanıldığı Hafif Çelik ev ağırlığı, betonarme bir eve göre yaklaşık beşde biri kadardır.  Deprem hesabını yaparken,  Binaya gelen deprem yüklerini binanın ağırlığıyla doğru orantılı olarak artarırız.

Japon evleri ve Amerikan evleri genelde ağır çelik ve hafif çelik evler ile yapıldığından ülkemizden daha fazla ve sık deprem olmasına rağmen, insanlar ve evler daha az zarar görmektedir.

 [+] Prefabrik ev almadan önce okumanızı önerdiğim, Ev yapım metodları ile ilgili yazımızı buradan inceleyebilirsiniz. 

 

celik - cerceve
Steel-Framing-Purlins-Girts-C-Z-Section-Product

celik çerveve aşık çapraz

Bu evler anahtar teslim olarak ev yapan firmalar tarafından fabrikalarında imal edildiğinden, ev yapım hızı da oldukça fazladır.

Bu evlerde kullanılan profiller, ince saçlardan imal edildiğinden fiyat anlamında da oldukça ekonomik sonuçlar vermektedir.

Depreme karşı oldukça mukavemetlidir. Ancak Çok iyi projelendirilmez ise özellikle Dublex evlerde Rüzgar salınımları bazen rahatsız edici düzeydedir.

Hatta hafif çelik ev yapanların en büyük şikayeti de salınımdan dolayı oluşan çatlaklar ve yürürken dahi rahatsız olan insanlardır.

hekim holding sitesinden alıntıdır.

 

GES Projelerinde  Çekme Profil Kullanımı

GES Taşıyıcı Profilleri, Kaynaksız ve Kolay montaj olanağı sunduğu için Güneş Enerji Santralleri projelerinde kullanılmaktadır.

Ancak Güneş santrallerinde, Bu profiller, Toprakla direk temas ettiği için, siyah saçtan çekildikten sonra, Sıcak Daldırma Galvaniz Havuzlarında, üzerine en az 300 mikron çinko galvaniz yapıştıktan sonra kullanılmaktadır.

GÜNEŞ ENERJİ SANTRALI TAŞIYICI KONSTRUKSİYON

 

 

 


Sosyal Medyada Paylaş

One thought on “Hafif çelik (Galvanizli bükme saç)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.