Bambu’nun Gücü
# Bambunun Çekme Dayanımı ve Yapı Malzemesi olarak Bambu kullanımı
# Bambudan evler, ve statik açıdan bambunun kullanılması
21. yüzyılın yeşil çeliği olarak da adlandırılan Bambu, Türkiye’de her ne kadar yapı alanında pek kullanılmasa da, Özellikle Çin ve Asya Ülkelerinde oldukça kullanılan bir yapı malzemesi olarak ön plana çıkmış durumdadır.
Japonya’da dürüstlüğün sembolü, Çin’de uzun ömrün, Hindistan’da dostluğun sembolü olan bambu, buğdaygiller familyasındandır. Bambu 10 farklı cinse, 1.450’den fazla alt türe yayılan ve yoğunlukla Asya’da yetişen bir bitkidir.
Bambu çelik ile karşılaştırılabilecek kadar yüksek çekme dayanımına sahiptir. Bu yüzden, Gelişmekte olan Dünya’da uzun süredir inşaat malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bazı ülkeler, Doğal haliyle bambu kullanmak yerine, bitkiden lifleri çıkarıp, % 10 organik reçine ile karıştırarak yapılan yöntem ile Otomotiv sanayinde kaplama malzemesi olarak da kullanılabiliyor.
Bambu, ağırlığına göre çeliğe kıyasla daha yüksek mukavemetli olması nedeniyle betonda donatı için de mükemmel bir seçimdir, çünkü çekme dayanımının bambuya özgü ağırlığa oranı çelikten altı kat daha fazladır. Gerilme mukavemet değerlerini bu makalelerden bulabilirsiniz.
Bambu’nun Donatı çeliği olarak daha az kullanılmasının nedenleri de bunlardır.
- Bambu çelik gibi pürüzlü bir yüzeye sahip değildir, bu nedenle beton ile bağ oluşumu azalır.
- Bambu kırılgan bir malzeme olduğundan takviyeli yapılarda tavsiye edilmez.
Bambunun günlük kullanımda vazgeçilmez kılan en önemli iki özelliği ise, ekolojik ve suya dayanıklı olmasıdır. Hijyen bambunun doğasında vardır. Bambunun bir diğer önemli özelliği ise, sudan etkilenmemesidir. Diğer ahşap türleri gibi suyu görünce eğilmez, bükülmez, zarar görmez. Bu nedenle de bambu evler son zamanlarda ragbet görmektedir.
Hem ılıman hem de tropik iklimlerde, bir yabani ot kadar hızlı ve bol miktarda yetişen Bambu. Keresteye alternatif olarak kullanılabilir, Sapları kesildiğinde bitkinin sürekli yenilenmesini sağlayan yeraltı kök-sap kök sistemi ile bambu teknik olarak bir çim türüdür. Diğer çim familyasında bulunan bitkilerden daha hızlı büyür. Ayrıca karbondioksitten ağaçlara göre yüzde 35 daha fazla oksijen üretir ve erozyonu önlemek için toprağı daha etkili şekilde bağlar.
Bambu ağacı Türkiye’de nasıl yetişir
Bu ağaç en çok Çin bölgesinde yetişmesine rağmen, Son zamanlarda birçok Avrupa ülkesindede yetişmeye başladı.
Peki Bambu Türkiye’de yetişemez mi?
Sakarya bölgesi başta olmak üzere, iklim özellikleri bakımından bazı yörelerimizde yetişebilir. Yalnız hatırlatmak lâzım ki; bambu ağacı yetiştiriciliği sabır ve sebat gerektiren bir süreçtir. Toprağa buğday fasulye, çekirdek veya pancar ektiğinizde bunların çimlenmesi 15 gün bilemedin 30 günde filizlenip büyümeye başlar. Emek verenlerin hemen yüzlerini güldürürler.
Peki, bambu ağacı? Bu ağacı şöyle yetiştiriliyor; Ağacın tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılda filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilerek bambu tohumu sulanır ve gübrelenir. Fakat inatçı tohum bu yılda filiz vermez. Büyük bir sabırla beşinci yılda da bambuya su ve gübre vermeye devam edilir. Nihayet beşinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye başlar ve altı hafta gibi kısa bir sürede yaklaşık 27 metre boyuna ulaşır.
Çoğumuz bir sene geçtiği halde diktiğimiz şey filizlenmiyorsa bırakırız ve bakımından vazgeçeriz. “Demek ki bu yetişmeyecek!” deriz. Ama Çinliler sabırlı insanlar. Sabırlı oldukları, çok zahmetli iş olan ipek üretiminden belli değil mi?. Çinliler tam beş yıl sabrediyorlar. Akla gelen ilk soru şudur: bu bambu ağacı 27 metre boyuna altı hafta da mı Yoksa beş yılda mı ulaşmıştır? Yoksa beş yıl + altı haftada mı? Evet, sabır ve sebât öyle bir tılsımdır ki, kendini yenen kazanır.
Bu arada Sakarya’da Bambu Fidanlığıda bulunmaktadır.
sakarya haricinde Türkiyede yetişirmi ki acaba.